Am auzit de BIOS, dar nu știm la ce se referă și la ce server dintr-un computer? Deși în majoritatea cazurilor funcționarea sa este „silențioasă”, o problemă cu BIOS-ul computerului ar putea face imposibilă pornirea Windows și poate cauza înghețarea computerului la pornire, fără nicio posibilitate de remediere. În plus, cu BIOS vom putea accesa câteva funcții avansate (cum ar fi alegerea dispozitivului de boot) altfel imposibil de configurat din Windows.

În acest ghid vă vom arăta în practică ce este BIOS-ul și la ce servește, cum să îl accesați și ce puteți face în interiorul acestuia; pe lângă BIOS vă vom arăta și ultima sa evoluție, numită UEFI, care îi îmbunătățește interfața și unele funcții, menținând în același timp toate funcțiile cu care eram obișnuiți pe vechiul BIOS (PC-uri cu până la 7-8 ani în urmă).

Ce este BIOS-ul

BIOS înseamnă Basic Input-Output System și este primul cod care este încărcat de un computer când este pornit (adică în momentul în care apăsăm butonul de alimentare). Acest cod de programare nu este stocat pe hard disk sau SSD, ci se află pe un cip dedicat de pe placa de bază.

BIOS-ul este foarte important pentru ca computerul să funcționeze corect: mai întâi porniți testul de pornire (POST), adică secvența pre-boot unde sunt recunoscute perifericele hardware ale computerului (practic este ecranul negru care apare la început, unde există scrieri care apar rapid) și apoi încărcați bootloader-ul, care se ocupă de căutarea și pornirea sistemului de operare.

Pentru a accesa BIOS-ul, trebuie să reporniți computerul și să utilizați procedura exactă (apăsarea rapidă a tastelor de pe tastatură) pentru introduceți sau deschideți BIOS-ul pe toate computerele; unele dintre cele mai utilizate taste pentru a intra în BIOS sunt DEL sau F2. Secvența de acces trebuie efectuată imediat după pornirea computerului, deja în faza POST, astfel încât să împiedice bootloaderul să pornească și să acceseze ecranul de gestionare a BIOS-ului. Caracteristica vechiului BIOS este absența unui sistem de indicare: pentru a ne putea deplasa între meniuri va trebui să folosim tastele săgeată de pe tastatură, deoarece mouse-ul nu va fi recunoscut de acest sistem. Acest lucru face ca BIOS-ul să fie ușor incomod de utilizat pentru cei care nu sunt obișnuiți cu gustul tastaturii pentru navigarea în meniuri.

Două dintre funcțiile principale ale BIOS-ului este aceea a modificați ordinea de pornire a computerului este porniți computerul de pe USB

Ce este UEFI

UEFI este evoluția directă a BIOS-ului, la care se adaugă o interfață gestionabilă de mouse (datorită driverelor preîncărcate direct în sistem) și meniuri mult mai ușor de gestionat chiar și pentru utilizatorii fără experiență. UEFI integrează, de asemenea, noi sisteme de securitate (cum ar fi Secure Boot, necesar pe unele computere cu Windows 8.1 și Windows 10), un sistem de boot rapid (care accelerează tranziția la bootloader în timpul bootului) și meniuri noi pentru a efectua „overclocking-ul componente ale computerului, pentru a putea crește în mod eficient performanțele computerului. Secvențele pentru introducerea UEFI sunt aceleași ca pentru BIOS, apoi pur și simplu utilizați tastele potrivite în faza POST pentru a o putea folosi (de obicei tastele CANC și F2, pentru a fi apăsate în mod repetat la pornire). În prezent, toate sistemele integrează UEFI ca sistem de boot, așa că nu vă mirați când parcurgem secvența pentru a intra în BIOS și pentru a ajunge la un meniu profund diferit.

Într-un alt articol, ghidul pentru comutați de la BIOS la UEFI pe computerul Windows 10.

Ce putem face în BIOS / UEFI

Dar ce putem face de fapt în interiorul BIOS-ului? Faptul că este un meniu ascuns (nu este accesibil fără o anumită secvență de taste) arată clar faptul că BIOS-ul și UEFI: Atâta timp cât totul funcționează bine, nu este cu adevărat nevoie să introduceți BIOS-ul sau UEFI pentru a modifica setările legate de hardware și placa de bază.

Dacă, pe de altă parte, observăm încetiniri inexplicabile pe computer sau dorim să schimbăm dispozitivul de încărcare (ca în cazul ghidului în care am văzut cum transferați Windows pe alt computer sau disc, fără a reinstala și a pierde date), aceste meniuri sunt singura modalitate de a face acest lucru. Pe baza a ceea ce trebuie să facem, există un meniu dedicat în BIOS:

Cizmă : în acest meniu putem schimba dispozitivele de boot, deci din porniți Windows de pe un stick USB sau încercați o distribuție GNU / Linux , fără a atinge sistemul de operare principal.

: în acest meniu putem schimba dispozitivele de boot, deci din sau încercați , fără a atinge sistemul de operare principal. Securitate : aici putem găsi toate setările legate de securitate, cu posibilitatea de a adăuga o parolă de pornire a sistemului sau o parolă pentru a accesa BIOS-ul, excelent pentru protejarea computerelor împotriva modificărilor accidentale (de exemplu pe computerele companiei). În acest meniu putem găsi, de asemenea, elementul Secure Boot, util pentru creșterea securității sistemelor Windows recente.

: aici putem găsi toate setările legate de securitate, cu posibilitatea de a adăuga o parolă de pornire a sistemului sau o parolă pentru a accesa BIOS-ul, excelent pentru protejarea computerelor împotriva modificărilor accidentale (de exemplu pe computerele companiei). În acest meniu putem găsi, de asemenea, elementul Secure Boot, util pentru creșterea securității sistemelor Windows recente. Avansat: în acest meniu putem găsi setările avansate ale plăcii de bază, cu care putem îmbunătăți performanțele procesorului, RAM și plăcii video integrate (în cazul în care este prezentă).

Alte meniuri BIOS vă permit să reglați ora (utilă pentru reglarea ceasului intern al Windows și a altor sisteme de operare), data și alte setări minore.

Dacă folosim UEFI, primul ecran la conectare ar putea fi foarte diferit: de multe ori este o versiune simplificată a articolelor vizibile în mod normal pe BIOS, cu informații despre viteza ventilatoarelor, despre consumul de energie și temperatura temperaturii fundamentale componentele computerului. În acest ecran putem ajusta rapid unele setări, cum ar fi dispozitivele de pornire, tipul de overclocking automat de aplicat sistemului și alte informații minore.

Dacă avem nevoie de toate intrările UEFI, de obicei este suficient să facem clic pe meniu Mod avansat pentru a debloca meniurile, foarte asemănătoare cu cele văzute pe BIOS.

Vă reamintim că în UEFI putem folosi mouse-ul pentru a naviga prin meniuri și pentru a selecta elemente.

Concluzii

BIOS-ul sau UEFI sunt componente foarte importante în interiorul computerului, care ar trebui „atinse” numai dacă este strict necesar: le putem compara cu oasele corpului uman, deoarece exact ca oasele, până când acestea se rup, prezența lor nu este simțit! Dacă observăm o problemă cu BIOS-ul și nu știm cum să o rezolvăm, vă invităm să citiți ghidul nostru despre cum resetați BIOS-ul prin ștergerea memoriei CMOS și scoaterea bateriei de rezervă.

Post a Comment