In articolul de astazi am sa abordez subiectul alegerii configuratiilor potrivite pentru calculatorul unui fotograf. Acest material se adreseaza fotografilor care editeaza/prelucreaza imagini in Lightroom Classic si Capture One 21 Pro. Pentru a stabili nevoile hardware pentru fiecare program in parte trebuie studiate cerintele minime/recomandate de fiecare dezvoltator. In acest fel ne vom asigura ca vom avea resursele minime necesare care sa asigure un workflow fluid si rapid fara timpi de asteptare mari.

Pentru a avea o experienta de post-procesare a fotografiilor RAW de 24, 50, 60 sau chiar 200 Megapixeli este nevoie de un sistem capabil sa functioneze optim timp de multe ore in fiecare zi. Toate aceste cerinte implica racire, alimentare si componente de calitate si corect alese. Lightroom Classic 10 vine cu ceva optimizari, dar este cunoscut ca un software destul de prost optimizat, iar Capture One 21 Pro sta ceva mai bine, dar nu cu mult peste cand vine vorba de optimizare.

Cerinte Lightroom Classic 10

Minime:

Sistem Operare: Windows 7 sau Windows 10 pe 64 biti;

Procesor Intel sau AMD cu minim 2 nuclee si frecventa de 2 Ghz;

Placa video compatibile DirectX 12 si 2 GB de memorie vRAM;

Memorie RAM: 8 GB;

Spatiu pe HDD/SSD: 10 GB;

Monitor cu rezolutie 1024 x 768.

Recomandate:

Sistem Operare: Windows 7 sau Windows 10 pe 64 biti;

Procesor Intel sau AMD cu minim 2 nuclee si frecventa de 2 Ghz;

Placa video compatibile DirectX 12 si 4 GB de memorie vRAM ( pentru ecrane 4K );

Memorie RAM: 16 GB sau mai mult;

Spatiu pe HDD/SSD: 10 GB;

Monitor cu rezolutie 1920 x 1080.

Cerinte Capture One 21 Pro

Minime:

Sistem Operare: Windows 7 sau Windows 10 pe 64 biti;

Procesor Intel sau AMD cu minim 2 nuclee

Placa video compatibile DirectX 12 si 2 GB de memorie vRAM;

Memorie RAM: 8 GB;

Spatiu pe HDD/SSD: 10 GB;

Monitor cu rezolutie 1280 x 800.

Recomandate:

Sistem Operare: Windows 7 sau Windows 10 pe 64 biti;

Procesor Intel sau AMD cu 4 nuclee sau mai mult;

Placa video compatibile DirectX 12 si 4 GB de memorie vRAM ( pentru ecrane 4K );

Memorie RAM: 16 GB sau mai mult;

Spatiu pe SSD pentru instalare si cataloage;

Monitor cu rezolutie 1920 x 1080.

Cerintele de componente ale ambelor aplicatii sunt rezonabile chiar si pentru cei cu bugete mici. Un sistem care sa satisfaca aceste aplicatii poate costa pana in 3000 lei fara probleme ( fara monitor ). Cea mai mare provocare pentru un astfel de sistem este cunoasterea necesitatilor actuale si viitoare, iar cand nu stii ce ai nevoie, tendinta este sa cheltui peste masura pe componente. Dupa stabilirea necesitatilor, trebuie luat in calcul un buget total, care sa permita amortizarea calculatorului in maxim 12-18 luni ( odata cu tot echipamentul ).

Iata si rolul componentelor intr-un sistem de editare/prelucrare foto:

Procesorul – Trebuie sa aiba o frecventa cat mai mare si un numar de maxim 8 nuclee, pentru un echilibru optim de performanta/pret. Tot ce este peste 8 nuclee ajuta in editare video si alte aplicatii. Asa ca nu este nevoie sa aruncati cu banii, cand programele nu sunt optimizate sa lucreze cu mai multe resurse. Procesoarele AMD Ryzen reprezinta alegerea optima pentru sistemele orientate catre productivitate. Seriile Ryzen 5000/3000 fiind cele mai recomandate.

Memoria RAM – Se incarca pe masura ce lucrezi RAW cu rezolutii din ce in ce mai mari. In mod normal 16 GB de memorie ajung pentru lucrul cu cataloagele de 2000-3000 de imagini RAW ( vezi articol detaliat aici ).

Placa Video – Este o componenta care nu este utilizata prea tare de programele de editare foto, dar este ideal sa aveti una integrata cu 2/4 GB de memorie pentru accelerarea aplicarii de filtre si efecte. Placile video Nvidia sunt mult mai potrivite datorita nucleelor CUDA.

SSD si HDD – Spatiul de stocare si tipul acestuia este crucial pentru viteza de import/export si tranzitia intre fotografii. De pe SSD-uri recomand import/export-ul imaginilor RAW si JPEG, iar pe HDD stocarea si arhivarea lor. Capacitatile de stocare trebuie sa fie cat mai generoase si pe medii de stocare cat mai calitative/durabile.

Aspectele de care trebuie sa tinem cont pentru un desktop puternic si durabil:

Performanta echilibrata – Avem nevoie de componente din aceeasi clasa de performanta.

– Avem nevoie de componente din aceeasi clasa de performanta. Expansiune – Posibilitatea de upgrade viitor, fara a schimba intregul calculator in urmatorii 3 ani.

– Posibilitatea de upgrade viitor, fara a schimba intregul calculator in urmatorii 3 ani. Racirea – Nevoia unei raciri de calitate este de baza. Este nevoie de un cooler pe aer puternic si ventilatoare care sa evacueze eficient si corect aerul cald. O carcasa cu dimensiuni rezonabile si suficiente sloturi pentru ventilatoare ajuta enorm la capitolul racire.

– Nevoia unei raciri de calitate este de baza. Este nevoie de un cooler pe aer puternic si ventilatoare care sa evacueze eficient si corect aerul cald. O carcasa cu dimensiuni rezonabile si suficiente sloturi pentru ventilatoare ajuta enorm la capitolul racire. Alimentarea si stabilitatea – Ambele aspecte sunt strans legate de o sursa de calitate cu protectii si componente orientate catre stabilitatea sistemului pe termen lung.

Recomandare Configuratii

Am realizat si cateva configuratii de componente orientative dupa care sa va ghidati pentru a va asigura ca faceti o alegere corecta. Pentru a fi un ghid care sa ajute pe toata lumea am inclus configuratii in trei praguri de buget.

Configuratii de ~3200 lei ( +/- 100 lei )

Procesor AMD Ryzen 5 3500X ( 6 nuclee si 6 thread-uri) – ( vezi oferta ) ;

; Placa de baza cu chipset B450;

RAM: 16 GB de memorie DDR4 la 3200 Mhz ( HyperX Fury sau Corsair Vengeance LPX );

Placa Video: Nvidia GT1030 2GB sau Radeon RX550 cu 4 GB de memorie;

SSD: Kingston A2000 NVMe de 500 GB;

HDD: Seagate Barracuda 2 TB;

Sursa: Seasonic S12III de 500W;

Carcasa cu aerisire ( mesh ) in fata + tavan si cu 2-3 ventilatoare incluse. Doua exemple bune ar fi: AQIRYS Arcturus – SilentiumPC Astrum AT6V TG;

Racire procesor: Scythe Kotetsu Mark II sau SilentiumPC Spartan 4 MAX.

Ca upgrade la acest sistem se mai poate pune un SSD suplimentar si 2 x 8 GB de memorie RAM. Procesorul poate fi upgradat fara schimbare de placa de baza/sursa/racire.

Configuratii de ~5500 lei ( +/- 200 lei )

Pe partea de upgrade la acest sistem se mai poate pune un SSD de 1 TB, HDD de 4/8 TB, 32 GB de memorie RAM si chiar o placa video mai buna.

Cam acestea sunt cele mai comune doua configuratii care merita luate in vedere pentru lucrul cu Capture One 21 Pro si Lightroom. Daca sunteti in cautare si de un monitor care sa mearga cu aceste configuratii va recomand:

DELL U2421 ( vezi produs ) – Monitor IPS de 24 inch FullHD care odata calibrat va oferi imagini clare alaturi de culori echilibrate

– Monitor IPS de 24 inch FullHD care odata calibrat va oferi imagini clare alaturi de culori echilibrate DELL U2719D ( vezi produs ) – Monitor IPS de 27 inch si cu rezolutie 1440P pentru cei care vor ceva mai mult spatiu de lucru.

– Monitor IPS de 27 inch si cu rezolutie 1440P pentru cei care vor ceva mai mult spatiu de lucru. ASUS ProArt PA278QV ( vezi review complet ) – Monitor de 27 inch cu panou mai bun ca DELL de mai sus.

PA278QV vine cu un design interesant si o calitate buna a imaginii.

Concluzie

Capture One 21 Pro alaturi si Lightroom sunt programe care nu necesita resurse mari, iar cu un buget de ~3000 lei se poate face un sistem capabil. Performanta sistemelor configurate mai sus nu sta doar in componente cat si in corecta configurare a Windows-ului si a programelor. Toate instalarile trebuie facute pe SSD la fel ca si selectarea spatiului de cache si destinatiile de import/export. Odata facute toate acestea o sa beneficiati de viteza si stabilitate pentru lucrul cu fisierele RAW de pana in 100 Mpx. Configuratiile de mai sus pot rula Lightroom/Capture One, dar si Adobe Photoshop, Affinity Photo si multe programe similare de prelucrare foto. Alegerea componentelor este valabila la momentul redactarii, dar reprezinta o baza utila pentru o configuratie capabila.

Toate recomandarile de mai sus sunt valabile la momentul redactarii articolului, pe parcurs stocurile pot varia la fel ca si preturile. Daca aveti nevoie de ajutor suplimentar pentru alegerea de configuratii va invit sa imi scrieti un email pe ghiduldslr @ gmail Toate componentele si recomandarile de mai sus sunt disponibile la PC Garage – eMAG – evoMAG si Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul ( daca doriti ). Va multumesc!

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

Post a Comment