Tipuri de hardware ale unui sistem de calculatoare

tipuri de hardware care include un item informatic de bază unt monitorul, placa de bază, ura de alimentare, tatatura și moue-ul, printre altele. Hardware-ul ete cunocut ca toate componentele electroni

Conţinut:

tipuri de hardware care include un sistem informatic de bază sunt monitorul, placa de bază, sursa de alimentare, tastatura și mouse-ul, printre altele. Hardware-ul este cunoscut ca toate componentele electronice sau electromecanice din care este construit un computer.

Prin ecran, tastatură și mouse putem interacționa cu computerul. În acest sens, oferim informații mașinii și observăm rezultatele procesului de calcul prin ecran.

Diferitele tipuri de hardware ne permit să interacționăm rapid și eficient cu computerul. Microprocesorul (CPU) execută instrucțiuni și controlează toate activitățile care au loc în interiorul aparatului în timp ce dispozitivele de memorie stochează instrucțiuni și date în timpul funcționării.

Un computer constă dintr-un set de componente electronice sau electromecanice capabile să accepte o anumită formă de intrare, să proceseze această intrare într-un mod pe care îl putem specifica și să producă o formă de ieșire. Cele două elemente fundamentale ale oricărui computer sunt hardware-ul și software-ul.

Hardware-ul servește ca sistem de livrare a soluției software. Hardware-ul computerului se schimbă rar în comparație cu software-ul și datele, care sunt „moi” în sensul că sunt ușor create, modificate sau șterse pe computer.

Cele mai importante tipuri de hardware

1- CPU sau microprocesor

Unitatea centrală de procesare (CPU) este responsabilă pentru prelucrarea majorității datelor computerului. Oamenii se referă adesea la CPU ca „creierul” unui computer, deoarece este responsabil pentru efectuarea calculelor, efectuarea calculelor de calcul și compararea dimensiunii numerelor, printre alte funcții.

Un procesor este o „napolitană” de siliciu foarte mică și subțire, care este încorporată într-un cip ceramic și apoi montată pe o placă de circuit. Viteza și performanța procesorului este unul dintre cei mai importanți factori care determină performanța unui computer.

Viteza procesorului este măsurată în gigahertz (GHz). Cu cât această măsurare este mai mare, cu atât CPU poate rula mai repede.

Cu toate acestea, viteza procesorului nu este singura măsură a performanței sale, diferite procesoare au tehnologii de creștere a eficienței încorporate care pot crește fluxul de date în diferite moduri. O comparație mai corectă între două procesoare diferite este numărul de instrucțiuni pe secundă pe care le pot efectua.

2- Memorie

Un tip de memorie, numită memorie cu acces aleatoriu (RAM), formează grupul central de memorie pe care un computer îl folosește pentru a funcționa. Cu cât are mai mult RAM un computer, cu atât mai multe aplicații se pot deschide simultan fără ca performanțele computerului să înceapă să se împiedice.

Mai multă memorie RAM poate, de asemenea, face ca unele aplicații să funcționeze mai bine în general. Capacitatea memoriei este măsurată în gigaocteți (GB). Astăzi, majoritatea computerelor de bază au cel puțin 4 GB, în timp ce sistemele computerizate mai complexe au 16 GB sau mai mult.

La fel ca CPU-ul, memoria constă din „napolitane” mici, subțiri de siliciu, încorporate în cipuri ceramice și montate pe plăci de circuite.

Memoria numai în citire (ROM) este memoria permanentă pe termen lung a computerului. Nu dispare când computerul este oprit, nu poate fi șters sau schimbat în niciun fel.

Cu toate acestea, există tipuri de ROM-uri numite PROM-uri care pot fi modificate, deoarece P este programabil. Memoria ROM este destinată stocării sistemului de intrare și ieșire de bază care controlează procesul de pornire sau pornire.

Cache-ul este un buffer (format dintr-un număr mic de cipuri de memorie foarte rapide) între memoria principală și procesor. Stochează temporar datele accesate recent sau utilizate frecvent, permițând accesul la date mai rapid.

Ori de câte ori procesorul trebuie să citească date, acesta se uită mai întâi la această zonă cache. Dacă datele se găsesc în memoria cache, atunci procesorul nu trebuie să petreacă mai mult timp citind datele din memoria principală.

3- Placă de bază

Placa de bază este considerată cea mai importantă piesă de hardware din computer, deoarece face conexiuni în locurile corecte între toate celelalte componente ale unui computer, astfel încât „spune datele unde ar trebui să meargă”.

Placa de bază găzduiește microprocesorul, oferind prizele și sloturile necesare care se conectează la toate celelalte tipuri de hardware ale computerului. Prin urmare, placa de bază servește ca „mediator”, un canal care permite componentelor să lucreze împreună. Este considerată o unitate completă de lucru.

4- Hard disk

Când computerul este oprit, ceea ce este pe hard disk rămâne acolo, astfel încât software-ul nu trebuie reîncărcat de fiecare dată când computerul este pornit. Sistemul de operare și aplicațiile sale sunt încărcate de pe hard disk în memorie, unde rulează.

Capacitatea hard diskului este, de asemenea, măsurată în gigaocteți (GB). Un hard disk tipic poate fi de 500 GB sau chiar 1 TB (1 terabyte = 1.000 GB) sau mai mult. Majoritatea unităților de hard disk vândute astăzi sunt de tip mecanic tradițional care utilizează unități metalice pentru a stoca date cu polaritate magnetică.

Un tip de hard disk mai nou, numit hard disk în stare solidă (SSHD), folosește un tip de memorie, rezultând o alternativă de stocare rapidă, silențioasă și fiabilă (dar costisitoare).

5- Dispozitive de intrare

Dispozitivele de intrare includ:

Tastaturi: dispozitiv de introducere folosit pentru a introduce text și caractere prin apăsarea tastelor.

Mouse: dispozitiv de indicare care detectează mișcarea bidimensională la suprafață. Alte dispozitive de indicare includ trackball-ul, touchpad-ul și ecranul tactil.

Joystick: este un dispozitiv de joc cu un stick de mână care se rotește de la stânga la dreapta și de sus în jos, detectând unghiuri în două și trei dimensiuni.

6- Afișaj

În funcție de tipul de computer, afișajul poate fi încorporat sau poate fi o unitate separată numită monitor cu propriul cablu de alimentare. Unele afișaje sunt ecran tactil, astfel încât să puteți folosi degetul pe ecran pentru a furniza intrare computerului.

Calitatea ecranului este măsurată în rezoluție, adică numărul de pixeli (puncte colorate individuale) care alcătuiesc ecranul la cea mai mare rezoluție. O rezoluție tipică pentru un computer portabil este 1920 x 1080. Primul număr este rezoluția orizontală, iar al doilea este rezoluția verticală.

Raportul de aspect al unui ecran este raportul dintre lățimea acestuia și înălțimea sa, exprimat în pixeli. Afișajele pot avea un raport de aspect standard (4: 3) sau un ecran lat (16: 9).

7- Unitate optică

Unitățile optice își primesc numele din modul în care datele sunt scrise și citite pe disc. O lumină laser strălucește la suprafață și un senzor măsoară cantitatea de lumină recuperată dintr-un anumit punct.

Unele laptopuri vin fără capacități de citire a DVD-urilor, deoarece în zilele noastre puteți descărca și instala cu ușurință diverse programe sau puteți reda videoclipuri și muzică pe Internet. Cu toate acestea, majoritatea computerelor desktop vin în continuare cu o unitate DVD.

8- Adaptor de rețea

Este folosit pentru a vă conecta la Internet. Această capacitate poate fi încorporată în computer sau poate fi adăugată la computer printr-o placă de expansiune sau un dispozitiv care se conectează la un port.

Conectivitatea la internet poate fi cu fir sau fără fir. O conexiune prin cablu necesită conectarea unui cablu de la computer la dispozitivul care vă furnizează conexiunea la Internet (cum ar fi un modem prin cablu).Acest tip de cablu și conexiune este cunoscut sub numele de Ethernet.

O conexiune wireless permite computerului să comunice cu dispozitivul de conectare la Internet prin unde radio. Tipul de conexiune fără fir utilizat pentru conectivitatea la Internet se numește Wi-Fi sau Wireless Ethernet.

Dacă serviciul de internet de mare viteză nu este disponibil în zona dvs., poate fi necesar să utilizați un modem dial-up pentru a vă conecta utilizând linia telefonică de acasă. Modemurile dial-up nu sunt prima alegere a nimănui - sunt vechi și sunt lent în tehnologie și leagă serviciul de internet de linia telefonică.

Referințe

Post a Comment