V-ați hotărât, veți construi un nou PC și doriți să îl faceți singur. Ați ales deja componentele și trebuie doar să începeți asamblarea lor. Dacă aveți întrebări și doriți să aveți o referință care să vă ajute, vă reamintesc acest ghid pe care l-am publicat acum câțiva ani, unde am văzut procesul de asamblare a unui PC. Baza rămâne aceeași până în prezent pentru orice echipă, deci este încă perfect valabilă.

În general, configurarea unui PC nu este complicată dacă ai o bază clară, adică dacă știi ce trebuie să faci. Alege componentele cu cea mai bună valoare preț-performanță este, de fapt, o provocare mai mare decât să procedăm la asamblarea lor. La MuyComputer suntem conștienți de acest lucru și de aceea vă împărtășim numeroase ghiduri și articole care vă vor ajuta să alegeți piesele care oferă cea mai bună valoare în orice moment.

Cu acest articol vrem, totuși, să rupem rutina și să ieșim din tonicul obișnuit. În el vom analiza cele zece greșeli care se fac cel mai frecvent în timpul procesului de asamblare a unui computer, adică, ne vom concentra pe un plan mai practic asociate cu instalarea fiecărei componente și nu în etapa de selecție a acestora.

Ca întotdeauna, acest ghid vă va ajuta extindeți-vă cunoștințele, și mai presus de toate, să vă fie de folos. Dacă aveți întrebări, le puteți lăsa în comentarii și el vă va ajuta cu plăcere. Fără alte întrebări, începem.

Greșeli frecvente la montarea unui computer

1.-Hardware incompatibil

Rămâne, fără îndoială, una dintre cele mai frecvente și una dintre cele mai enervante. Pune-te în situație, ai cumpărat tot ce ai nevoie pentru a-ți asambla echipamentul și tocmai când ești la serviciu îți dai seama de asta există ceva care nu se potrivește, Sau și mai rău, ați terminat asamblarea și ați conectat echipamentul, dar Există ceva care nu funcționează.

Este adevărat că datorită suportului oferit de unele magazine și introducerii configuratorilor care avertizează despre posibile incompatibilități această problemă nu mai este la fel de gravă ca acum câțiva ani, dar are totuși un impact mare și rămâne unul dintre cele mai importante.

Putem găsi diferite tipuri de incompatibilități la nivel hardware și, prin urmare, consecințele lor pot fi foarte diferite. Nu mai este obișnuit să se găsească situații de incompatibilitate clasică în ceea ce privește socketul (procesor incompatibil cu o placă de bază specifică), memoria RAM sau conectivitatea între diferite componente, dar este în ceea ce privește formate, măsuri și alimente.

Într-adevăr, tot ceea ce am avansat în reducerea erorilor datorate hardware-ului incompatibil în sensul său cel mai clasic a fost extins la incompatibilitățile care apar la cumpărarea componentelor cu un format inadecvat, ventilatoare cu dimensiunea greșită, plăci grafice care nu se încadrează în șasiu și surse de alimentare care nu îndeplinesc minimul Recomandat pentru întreținerea echipamentelor pe care dorim să le montăm, fie prin conectori, fie prin putere și intensitate (wați și amperaj).

Unele cazuri pot avea o soluție, dar în cele mai multe dintre ele nu vom avea de ales procesează o întoarcere.

Sfat: Înainte de a cumpăra componentele, asigurați-vă că acestea sunt compatibile și, de asemenea, că au măsurătorile adecvate și conectorii necesari.

2.-Dezorientează procesorul

Pentru utilizatorii care au montat cel puțin un PC înainte sau care și-au schimbat procesorul echipamentului, aceasta nu este o problemă, dar pentru noii veniți poate ajunge să devină un adevărat coșmar.

Procesorul este una dintre cele mai importante componente la construirea unui PC și, de obicei, este și unul dintre cele mai scumpe. Fragilitatea sa este, de asemenea, ceva de care trebuie să ținem cont, adică nu se va sparge ușor, dar dacă facem o greșeală gravă am putea ajunge să-l facem inutil.

În cazul Intel, procesoarele lor folosesc o conexiune de tip LGA (Land Grid Array), ceea ce înseamnă că au o matrice de suprafețe conductoare placate cu aur care fac contact cu placa de bază prin soclu. Din contra, AMD utilizează o conexiune de tip PGA (Pin Grid Array), în care avem o mulțime de pinii care sunt introduși direct în soclul plăcii de bază.

În ciuda diferențelor lor, fiecare procesor trebuie orientat într-un mod specific, adică, trebuie inserat într-o poziție specifică. Pentru a identifica acea poziție, trebuie doar să ne uităm la micul triunghi pe care Intel și AMD îl plasează într-unul din colțurile IHS, așa că trebuie doar să o facem să coincidă cu desenul socketului. Este foarte ușor, dar dacă nu suntem conștienți de asta, putem face o mare mizerie.

Dacă am așezat corect procesorul, nu va trebui să apăsăm, acest lucru va cădea sub propria greutate. Odată ce terminăm reglăm încuietoarea de siguranță și gata.

Sfat: Uitați-vă bine la orientarea desenului și nu forțați niciodată procesorul, acesta trebuie să intre sub propria greutate. Dacă nu sunteți sigur, vă vom arăta cum să asamblați un procesor pas cu pas.

3.-Aplicați o cantitate inadecvată de pastă termică

Este o alta dintre cele mai importante si frecvente probleme la asamblarea unui PC. Pasta termică este un element fundamental pentru buna funcționare a sistem frigorific care este montat pe CPU, deoarece servește drept contact între cele două și permite un transfer optim de căldură.

Din ce în ce mai mulți utilizatori sunt conștienți de acest lucru, dar din păcate efectul pe care l-a avut o conștientizare mai mare nu a fost întotdeauna pozitiv. Avem tendința să credem că mai mult este întotdeauna mai bun, dar în acest caz nu numai că nu este, dar putem ajunge, de asemenea, să obținem efectul total opus, adică, că, în loc să îmbunătățim răcirea, o înrăutățim într-un mod semnificativ.

Acest lucru a dat naștere și unor mituri care nu au nicio justificare și a determinat unii utilizatori să creadă că trebuie să aplice doar o cantitate foarte mică de pastă termică la IHS-ul procesorului. De asemenea, nu este o idee bună, deoarece dacă cantitatea este insuficientă pentru a acoperi complet distribuitorul de căldură al procesorului, putem avea temperaturi mai ridicate decât se aștepta, deoarece în acele zone pe care nu le-am acoperit transferul de căldură nu va fi optim.

În mod ideal, aplicați în general la centrul IHS o cantitate de pastă termică de mărimea unui bob de mazăre. Odată ce am terminat, va fi suficient să amplasăm baza de contact a sistemului de răcire pe care urmează să o folosim și gata, presiunea exercitată în ansamblu ne va zdrobi „mazărea cu pastă termică” și va răspândi materialul menționat în întreaga difuzor.

În cazul în care aveți dubii dacă ați aplicat o cantitate insuficientă de pastă termică, vă reamintesc asta este mai bine să mergi puțin prea departe decât să rămâi scurt.

Sfat: folosiți tehnica mazărei din centru pe care am indicat-o și nu vă obsedați de acest subiect, nu este necesar să folosiți o cantitate exagerată de pastă termică.

4.-Folosiți un sistem de răcire compatibil, dar insuficient

Ați investit mulți bani în procesor pe care îi veți folosi pentru a vă monta computerul, dar ați luat în calcul căldura pe care o va genera Și de ce vei avea nevoie pentru a-l ține sub control? În majoritatea cazurilor, răspunsul este da, dar apoi, în realitate, găsim soluții de răcire care nu atingeți nivelul pe care îl necesită CPU.

Mulți utilizatori recunosc că încearcă să reducă costurile cumpărând sisteme de răcire despre care știu că ar putea fi puțin corecte. Nu sunt conștienți problemele pe care aceasta le poate provoca pe termen mediu și lung. Cu alte ocazii, sistemul de disipare poate fi suficient pentru utilizarea standard, dar insuficient la overclocking.

Dacă utilizați un sistem de răcire insuficient pentru a menține temperaturile unui procesor sub control, este posibil să nu observați probleme pe termen scurt, veți ajunge să le aveți mai devreme sau mai târziu. Sa nu uiti asta excesul de căldură reduce foarte mult viața semiconductoarelor, și că procesorul dvs. ar putea ajunge să sufere o moarte timpurie.

Sfat: gândiți-vă cum veți folosi procesorul. În cazul procesoarelor cu un TDP scăzut (65 de wați, de exemplu), dacă nu vom overclocka un ventilator de 30 de euro poate fi suficient, dar dacă este un model high-end, cum ar fi Core i9 9900K sau Ryzen 9 3900X și, în plus, intenționăm să overclockăm, ar trebui să optăm pentru o soluție all-in-one de răcire lichidă, cum ar fi Corsair Hydro H100i RGB Platinum.

5.-Nu conectați cablul de alimentare al sistemului de disipare

Este mai frecvent decât poate părea. Instalați ventilatorul sau kitul de răcire cu lichid, continuați cu asamblarea restului computerului și, când ajungeți să îl porniți, vă dați seama că ventilatorul (sau ventilatoarele) sistemului de răcire ei nu lucreaza.

Cu siguranță prima dvs. reacție este să rulați pentru a opri computerul în cazul în care procesorul suferă daune. Liniște, temperaturile de lucru nu vor crește în câteva secunde, Nu ai de ce să te temi. Deschideți șasiul și conectați cablul de alimentare al ventilatorului la placa de bază.

În unele seturi de răcire all-in-one, în special cele cu iluminare LED RGB, este posibil să trebuiască să ne conectăm un alt conector suplimentar pentru alimentarea sau gestionarea unei astfel de iluminări, deci rețineți acest lucru.

Sfat: Știu că veți dori să terminați asamblarea computerului, dar luați-vă timp și verificați dacă toți conectorii de care aveți nevoie sunt conectați corect înainte de a-l închide și conecta.

6.-Instalați memoria RAM incorect pe noul computer

Poate că unii dintre cititorii noștri au părut surprinși, dar da, este posibil să instalați memoria RAM greșit. Dacă intenționăm să folosim două module, vom dori să profităm de modul dual channel. Cei care nu au asamblat niciodată un computer pot crede că pur și simplu plasarea lor este suficientă, dar acest lucru nu este adevărat.

Dacă placa noastră de bază are patru sloturi de memorie RAM, trebuie să plasăm cele două module în sloturile corespunzătoare pentru a profita de canalul dual. Acest lucru este indicat în manualul plăcii de bază, dar majoritatea modelelor actuale le diferențiază folosind două culori diferite.

De exemplu, pe placa de bază din imagine vedem două sloturi în gri și două sloturi în negru. Dacă instalăm un modul RAM într-un slot gri și altul într-un slot negru, vom fi instalat memoria incorect. Cele două module vor funcționa, adică dacă montăm de exemplu 16 GB împărțiți în două module de 8 GB vom avea acea cantitate disponibilă, dar nu vom avea acces la canalul dual.

Sfat: modulele trebuie amplasate în caneluri de aceeași culoare. Dacă placa de bază nu diferă în funcție de culoare, nu vă faceți griji, instalați un modul în slotul A1 și un alt modul în slotul B1 și atât (ar merita să faceți același lucru și în sloturile A2 și B2).

7.-Ventilatoare și fluxul de aer într-un computer

Este o altă dintre cele mai importante probleme pe care le-am întâlnit în multe configurații ale oamenilor care au spus „știu multe despre subiect”. Fanii au un rol clar, ajuta la racirea echipamentului pentru a preveni căldura să devină o problemă.

Importanța sa este enormă. Dacă configurația ventilatorului pe care o avem nu este capabilă creați un flux de aer bun putem ajunge să avem un exces semnificativ de căldură în interiorul șasiului. Acest lucru va crește temperatura din interiorul computerului și va afecta sistemele de răcire dedicate care funcționează pe procesor, placă grafică, memorie RAM și alte componente, cum ar fi unitățile de stocare care se află în acea zonă.

Acesta este motivul pentru care este atât de important ca ventilatoarele care mișcă aerul în interior și în afara carcasei să fie bine poziționate și să poată genera un flux de aer bun. Dacă asamblăm un echipament performant cu un singur ventilator care introduce aer rece, vom avea o problemă majoră.

Amintiți-vă, de asemenea, că fluxul de aer din interiorul șasiului este esențial pentru componente reci folosind sisteme de răcire pasive, precum chipset-ul plăcii de bază și VRM, SSD-urile M.2 și RAM.

Sfat: rețineți echipamentul pe care urmează să-l montați și răcirea de care veți avea nevoie pentru a crea un flux de aer bun, aveți grijă de alegerea șasiului și a ventilatoarelor. În majoritatea cazurilor, este suficient cu două ventilatoare frontale de 120 mm care introduc aer și un ventilator din spate de 120 mm care scoate aerul fierbinte.

8.-Nu au conectorii necesari

O altă eroare comună care afectează, mai presus de toate, sursele de alimentare. Dacă ați cumpărat o placă grafică care necesită un conector de alimentare suplimentar și nu l-ați luat în considerare la cumpărarea sursei de alimentare, veți fi foarte dezamăgiți, deoarece nu veți putea să-l utilizați.

Din fericire, acest caz are o soluție, deoarece există atât cu 6 pini, cât și cu 8 pini molex la adaptoarele PCIE la prețuri foarte ieftine, dar s-ar putea să găsim și alte scenarii care nu au o soluție atât de simplă (cazuri în care ne lipsesc direct conectorii și nu le putem „scoate de nicăieri”).

De asemenea, este comun să găsești erori de conector extern, adică în cele pe care le folosim pentru anumite accesorii, monitorul fiind unul dintre principalele afectate. În acele cazuri în care semnalul este digital în ambele direcții, soluția este simplă și ieftină, deoarece va fi suficient să cumpărați pur și simplu un adaptor, dar în cele în care un semnal este analog și celălalt digital, va trebui să cumpărăm un adaptor cu un semnal integrat convertor, care costă mult mai mult.

Sfat: gândește-te la toate conexiunile de care vei avea nevoie și la perifericele pe care le vei folosi. Asigurați-vă că noul dvs. computer are toate cele pe care le veți folosi și tipul de care aveți nevoie.

9.-Montați o sursă de alimentare insuficientă

Am spus deja că mulți utilizatori încearcă să economisească bani reducând cheltuielile pentru lucruri atât de importante precum sistemul de răcire și ventilatoarele. Șasiul este, de obicei, un alt mare uitat la montarea unui computer echilibrat și sursa de alimentare nu este, de asemenea, scutită, din păcate.

am vazut Echipament de 2.000 euro cu surse de alimentare de 40 euro, o adevărată nebunie. Aceste tipuri de aranjamente pot funcționa și pot funcționa fără probleme aparente pentru o vreme, dar jucăm ruleta rusă și, mai devreme sau mai târziu, vom „găsi glonțul”.

Montarea unui PC cu o sursă de alimentare foarte strânsă ne poate da probleme pe termen lung și, dacă nu este în măsură să acopere minimul necesar pentru o anumită configurație, vom avea probleme de stabilitate care ne poate duce, în cele din urmă, la moartea sursei, care poate ajunge să tragă alte componente până la un sfârșit atât de fatidic.

Sfat: Evaluați consumul total al componentelor computerului pe care urmează să le asamblați și cumpărați o sursă de alimentare puțin peste nevoile tale reale. Căutați modele de calitate, cu certificări 80 Plus și mărci recunoscute. Ai îndoieli? Ei bine, aruncați o privire la acest ghid de alimentare.

10.-neglijarea gestionării și ordonării cablajului

De multe ori graba ne conduce să ignorăm detalii importante, iar gestionarea și dispunerea corectă a cablurilor este de obicei una dintre cele mai afectate sarcini. Lăsarea unui ansamblu cu cabluri prost aranjate, suspendate și vizibile nu este o eroare gravă în sine, ci poate ajunge să dea probleme și nu mai rămâne nimic estetic.

În primul rând trebuie să avem în vedere că poate reduce debitul de aer, și că toate aceste cabluri vor acționa, de asemenea, ca un magnet pentru praful care intră și iese din interiorul șasiului în fiecare zi. La toate acestea trebuie să adăugăm o altă problemă, și anume că acestea pot împiedica atunci când fac întreținere de bază sau schimbă componente.

Gestionarea bună a cablurilor pentru un PC poate fi obositoare și necesită un pic de efort, dar în cele din urmă merită. Deși nu vom arăta interiorul computerului, acesta va avea efecte benefice asupra fluxului de aer și ne va scuti de nevoia să înotăm între cabluri când vrem să atingem interiorul echipamentului pentru a actualiza computerul.

Sfat: folosiți doar cablajul de care aveți nevoie și ascundeți restul în spațiul șasiului rezervat acestuia. Utilizați legături pentru a reduce impactul cablurilor pe care trebuie să le conectați la diferite componente.

Post a Comment